Deprem sonrası deniz seviyesinin yükseldiği İskenderun'da tsunami tehlikesi mi var?

Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay İskenderun'da deniz seviyesi yükseldi. Bunun ardından akıllara 'Tsunami mi olacak?' sorusu geldi. Doç. Dr. Ergin Ulutaş,

Gündem Yayın: 09 Şubat 2023 - Perşembe - Güncelleme: 09.02.2023 20:38:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
247 okunma
Google News

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremler, Hatay’da da büyük yıkıma sebep oldu. Hatay’da hala arama-kurtarma çalışmaları devam ederken hala sayısı tahmin edilemeyecek düzeyde insan enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

 

İSKENDERUN’DA SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

 

Depremlerin meydana gelmesinden sonra korkutan görüntüler ortaya çıkmıştı. Hatay’ın deniz kenarında olan ilçelerinden biri olan İskenderun’da su seviyesi yükseldi. Bunun sonucunda iş yerleri ve sokaklar boşaltılmıştı.

 

Her ne kadar bugün, sular geri çekilse de akıllara, ‘Tsunami mi olacak?’ sorusu geldi.

 

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, İskenderun’da deniz seviyesinin yükselmesi hakkında bilgi verdi.

 

Bölgede yaşananlara dair net yorumlar yapılabilmesi için saha inceleme sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ulutaş, deniz seviyesinin yükselmesinin ardında yatan ihtimalleri de sıraladı.

 

‘FAYLANMA KARADA OLUŞTU’

 

Uzmanlık alanının tsunamiler, deniz içi faylanmalar ve deniz tabanındaki değişiklikler olduğunu anlatan Ulutaş, İskenderun’da yaşanan durumun bir tsunami olmadığını, tsunami olsaydı bir fayın deniz tabanını kırmış olması veya denize çok yakın olması gerektiğini söyledi.

 

Milliyet'in haberine göre, Ulutaş "Burada faylanma karada oluştu. Yani denizde kırılma olmadığı için ciddi bir dalga değişimi olması mümkün değil. Çok az bir dalga değişimi yaşanabilir, onu da yaptığımız ölçümlerde 10 ila 12 cm civarında ölçtük. Ancak bu orayı etkileyecek boyutta bir değişim yaratmaz, sadece denizde bir değişim yarattı sayılır" dedi.

 

Bu yaşananın bir gelgit olmuş olması halinde sürekli olması gerektiğine ve suyun pek çok yerde karadan içeri girmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ergin Ulutaş, "Şu an tespit edildiği kadarıyla bu durumun sadece İskenderun’da yaşandığını biliyoruz. Bunun sebebi deniz tabanında sıvılaşma olabilir. Yani deniz içi malzemenin depremin tekrarlı ve aşırı sarsıntı yükü sonucunda sıvılaşma dediğimiz olayın olmuş olabileceği tahmin ediliyor. Depremden önce denge halinde olan malzeme, depremin ardından boşluk suyu basıncıyla birlikte dengesiz davranmaya başlamış olabilir" diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.