TCMB Başkanı Erkan'dan enflasyon mesajı: Daha yüksek maliyetle de olsa...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Toplantısı'nda konuştu. Erkan'ın "'Algı, kabul, itibar' devreye girmiyorsa, yüksek maliyetle de olsa enflasyonu patikaya oturtmaya kararlıyız" ifadeleri

Ekonomi Yayın: 29 Kasım 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 29.11.2023 18:16:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
251 okunma
Google News

ikkat çekti. 'TL'ye geçiş zamanı geldi' diyen Erkan "Enflasyon tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024 yılının ikinci yarısında gerileyecek" açıklaması da yaptı.

 

Sektörün durumunun değerlendirildiği İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı başladı. Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da açıklamalar yaptı.

 

Erkan'ın "Enflasyonun yüksek büyümenin maliyeti olduğu konusundaki yanlış algı, özellikle belli enflasyon eşik düzeyleri üzerinde büyümenin sürdürülebilirliğine ciddi engel teşkil ediyor. Fiyat istikrarı ve bununla pekişecek olan finansal istikrar, sürdürülebilir büyüme için gerekli.

 

'ENFLASYON 2024'ÜN İKİNCİ YARISINDA GERİLEYECEK'

 

Enflasyonun ana eğiliminde de bir gerileme başladı. Kasım ayı öncü göstergeleri enflasyondaki gerilemenin devam ettiğini göstermektedir. Enflasyon tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024 yılının ikinci yarısında gerileyecek" açıklamaları dikkat çekti.

 

Hafize Gaye Erkan'ın konuşmasından diğer önemli başlıklar şöyle;

 

"Önceliğin dezenflasyon olması son derece önemlidir. Enflasyonla mücadelenin ön koşulu kararlılık. Beklentiler ve beklentilerin dağılımında iyileşme belirtileri görülüyor.

 

UZUN SÜRE SONRA İNDİRİMLER BAŞLADI

 

Fiyat artış hızı azalmak ile birlikte uzun bir süreden sonra indirimler başladı. Düşüş genele yayılarak devam edecek. Kasım ayı öncü göstergeleri enflasyondaki gerilemenin devam ettiğini gösteriyor.

 

Enflasyon tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024 yılının ikinci yarısında gerileyecek. Döviz kurundaki istikrarın da katkısıyla aylık enflasyon üzerindeki şoklar azalacak.

 

Dayanıklı mal ve ürün fiyatlarında düşüş genele yayılarak devam edecek. Talepteki dengelenme sürecini gelişimin önündeki anahtar olarak görüyoruz

 

Tüm bu süreç boyunca kredi gelişiminin doğru hız, kompozisyonda olmasını önemsiyoruz. Fiyat istikrarı ve bununla pekişecek olan finansal istikrarı sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazı.

 

Enflasyonun yüksek ve oynak olduğu durumlarda enflasyon belli eşit değerlere gerileyene kadar doğru politikalarla dezenflasyon başlatılabilir. Amaç kararlı bir şekilde dezenflasyon sürecini devam ettirmek olmalı.

 

Para politikası adımlarımızın hedeflediğimiz sonuca ulaşmasının zaman alacağının bilincindeyiz, öte yandan adımlarımızın olumlu etkilerini gözlemliyoruz

 

'KREDİLER NORMALLEŞMEYE BAŞLADI'

 

Bireysel kredilerde normalleşme başladı. Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderildi. Ticari krediler dengeye kavuştu. Kullandırılan reeskont, yatırım taahhütlü kredilerde belirgin bir artış olmuştur, hedeflenen yönde önemli bir katkı sunuyor. Reeskont kredilerinin %75'inin firmalara ilave teminat maliyeti oluşturmadan verilmesini hedefliyoruz. 300 milyar lira tahsis edildi

 

'TL'YE GEÇİŞ ZAMANI GELDİ'

 

17 Kasım itibarıyla brüt uluslararası rezervler 134 milyar doların üzerine çıkmıştır, son 9 yılın en yüksek seviyesindedir, rezerv artışında Batılı fon girişlerinin etkisi görülmüştür

 

Vadeli mevduata olan talep arttı, TL'ye geçiş zamanı geldi. Türkiye'ye olan yatırımcı güveni finansal koşullara, döviz kurlarına belirgin katkıda bulunuyor.

 

'CDS'LER GERİLEDİ'

 

Parasal sıkılaştırma, sadeleştirme adımlarımız sayesinde getiri eğrisi normalleşmiş, iç ve dış ilgi önemli ölçüde arttı.

CDS'ler 700'den 339 baz puana kadar geriledi. Rezervlerimizdeki artışı kalıcı kılacağız

 

'ASIL ETKİLERİ 2024'TE GÖRECEĞİZ'

 

Parasal sıkılaştırma sürecimizin etkilerini öncü sinyallerini yavaş yavaş almaya başlamakla birlikte asıl etkilerini 2024 yılında göreceğiz

 

Döviz kuru istikrarı, cari işlemlerde iyileşme, rezervlerde artış devam edecektir

 

Dezenflasyon dönemini, öngörülebilirliğin artacağı, enflasyonun tek haneli kalacağı, düşüşün kalıcı olacağı dönem takip edecek.

 

Politikamız mümkün olan en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedefliyor.

 

Reel sektör firmalarımız likit bilanço yapıları, yüksek karlılıkları ve azalan borçluluk oranları sayesinde finansman maliyetlerindeki artış kaynaklı riskleri yönetebilecek kapasitedir."

 

CDS NEDİR?

 

CDS yükselmesi, ülkeye yönelen yatırımların azalması anlamına gelir. Risk primi yüksek olan bir ülkeye yatırım yapmak maliyetli olur

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.